Trouwen of samenwonen

Wanneer je gaat trouwen of samenwonen verandert niet alleen je persoonlijke leefsituatie maar ook je financiële plaatje. Het is daarom goed om duidelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld de betaling van de vaste lasten.

Heb je een vraag over geld of wil je inzicht in jouw financiële situatie? Maak dan gelijk een afspraak op één van onze locaties.

Maak een afspraak

 • In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

  Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen wordt alles wat je hebt gemeenschappelijk. Ook schulden vallen in de gemeenschap van goederen. Het kan dus verstandig zijn, wanneer één van de twee partners schulden heeft, te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Lees meer hierover op de site van Netwerknotarissen.nl.

 • Openen en/of rekening

  Bij een en/of rekening kunnen beide partners beschikken over het geld. Dit is gemakkelijk wanneer je veel gezamenlijke uitgaven hebt. Kijk eens op de site van Geld.nl om meer te weten te komen over het openen van een gezamenlijke rekening.

 • Verdeling van de lasten

  Waar je eerst nog alleen je eigen inkomsten en uitgaven in de gaten moest houden, moet je nu de (vaste) lasten met elkaar gaan verdelen. Dit kan beide 50% zijn als je ongeveer evenveel verdient of een andere verdeling als de één meer verdient dan de ander. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Leg samen de inkomsten en uitgaven naast elkaar en kijk waar je samen misschien op kunt besparen.

 • Administratie

  Gaan jullie samen de administratie bijhouden of neemt één van de twee partners deze taak op zich? Heb je moeite met het ordenen van je administratie meld je (eventueel samen met je partner) aan voor de gratis workshop ‘Post en Administratie’ . Deze workshop leert je hoe je je administratie op orde kunt krijgen en houden.

 • Kiezen energieleverancier

  Het kiezen van de energieleverancier met de voor jou meest gunstige tarieven kan je veel geld besparen. Kijk eens op de site van Independer welke energieleverancier voor jou het goedkoopste uitkomt.

 • Huurtoeslag

  Mogelijk heb je recht op huurtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid bij het betalen van de huur. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je kunt huurtoeslag aanvragen via Mijn Toeslagen van de Belastingdienst.

 • Toeslagpartners en fiscaal partnerschap

  Als je ongehuwd samenwoont zonder kinderen, ben je over het algemeen geen toeslag- of fiscaal partner. Dit veranderd als je in het lopende jaar gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat, een samenlevingscontract afsluit, een kind krijgt samen, een kind ingeschreven wordt op hetzelfde woonadres en/of je beiden eigenaar bent van de koopwoning waarin je allebei woont. Dit kan van invloed zijn op de toeslagen die je ontvangt van de overheid. Zie voor meer uitleg over de voor- en nadelen van het fiscaal partnerschap de site van de consumentenbond of de site van de belastingdienst.

Bel ons voor een afspraak via: 070 353 61 88 (bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 16:30).