Bespaartips

De volgende tips helpen je minder uit te geven en dus aan het einde van de maand meer geld over te houden.

Overstappen van zorgverzekering

In de maand december kun je weer overstappen van zorgverzekeraar. Tot en met 31 december kun je jouw huidige verzekering opzeggen. Daarna kun je tot en met 31 januari overstappen naar een andere verzekering (zeg wel eerst jouw huidige verzekering op).

Van zorgverzekering wisselen kan veel geld schelen, zeker binnen een aanvullende verzekering. Zorg dat je niet bent oververzekerd: verzekerd voor zorg waar je voorlopig geen gebruik van zult maken. Collectieve verzekeringen geven vaak korting op de premie. Het Den Haag Pakket is een zorgverzekering speciaal voor Hagenaars met een laag inkomen. De gemeente betaalt, afhankelijk van uw financiële situatie, mee aan je premie en het volledige eigen risico van € 385,- is meeverzekerd.

Lees meer over het Den Haag Pakket op de website van de gemeente Den Haag.

Heb je nog vragen over je zorgverzekering of overstappen? Maak dan gelijk een afspraak bij de Helpdesk Geldzaken op één van onze vijf locaties verspreid over de wijk Laak!

Verander van energieleverancier

Door energieaanbieders met elkaar te vergelijken kun je veel geld besparen. Vergelijk de tarieven van energieaanbieders met elkaar op de website www.gaslicht.com.

Zet apparaten niet op standby, maar écht uit

Minder energie gebruiken scheelt natuurlijk ook. Apparaten die in het stopcontact blijven zitten verbruiken energie, ook als ze op stand-by staan. Dit kost een gemiddeld huishouden € 100,- per jaar

Energie besparen op de was

Gebruik volle wastrommels, was op lage temperaturen en hang de was aan de lijn in plaats van de droger te gebruiken. Zo bespaar je al gauw tientallen euro’s per jaar.

Besparen op eten onderweg

Snel een bakje koffie op het station, of een patatje voor onderweg? Alles bij elkaar tikt het behoorlijk aan. Op reis gaan met een gevulde thermoskan en zelf gesmeerde broodjes scheelt al gauw tientallen euro’s per maand.

Ruiljekleertjes-app

Zijn jouw kinderen ook zo snel uit hun kleertjes gegroeid? Ruiljekleertjes is een unieke, gratis app waar ouders hun kinderkleding met elkaar kunnen ruilen. Met één druk op de knop zet je jouw kinderkleding in een virtuele kast en het ruilen kan beginnen.

Aan het einde van de middag naar de markt

Is er markt in de stad? Rond 16.00 uur willen veel verkopers af van hun laatste handel. Ga dus pas aan het eind van de middag. Veel groenten, fruit en broden zijn dan veel goedkoper!

Kies voor huismerken

Deze zijn vaak veel goedkoper en net zo goed van kwaliteit.

Koop een iets ouder model

Iets oudere apparaten doen vaak nauwelijks onder voor de nieuwste modellen dan mobiele telefoons en laptops. Je kunt flink besparen door een wat ouder model te kiezen.

Huur, leen of deel spullen

Je hoeft niet alles wat je nodig hebt te kopen. Spullen zoals gereedschap, machines en verhuisartikelen kun je ook huren via sites zoals huren.nl of boels.nl en bijvoorbeeld bij bouwmarkten. Daarnaast heb je ook veel websites waar je spullen kan ruilen, delen of lenen, zoals Peerby.

Tweedehands bouwmaterialen

Je kunt veel geld besparen door gebruik te maken van tweedehands bouwmaterialen. In Den Haag staat de tweedehands-bouwmarkt aan de Kerketuinenweg 55.

Weggeefwinkel in Vadercentrum Adam

De weggeefwinkel in Vadercentrum Adam biedt gratis spullen aan ongeacht uw inkomenssituatie. Iedereen is welkom en er is van alles te verkrijgen. Kijk ook eens op Weggeefwinkels.nl.

Besparen op het terugbetalen van je lening

Heb je een lening? Misschien zijn tijdens de looptijd de rentetarieven veranderd. Mogelijk kun je je lening oversluiten naar een andere kredietverstrekker met een lagere rente. Hier zijn wel voorwaarden en soms kosten aan verbonden. Independer geeft je vijf tips waarmee het oversluiten van een lening makkelijker wordt.

Water besparen

Van de 110 liter kraanwater die we gemiddeld per dag verbruiken, gebruiken we slechts 2 procent op als drinkwater – de rest gebruiken om te baden, te douchen en voor de spoeling van het toilet. Gebruik – en betaal – minder water door bewuster met water om te gaan, bijvoorbeeld door korter te douchen en de kraan tijdens het tandenpoetsen niet te laten lopen. Gebruik waterbesparende systemen, zoals een spaardouche of een thermostaat. Zo bespaar je op het douchen gemiddeld tussen de 200 en de 250 euro per jaar. En heb je al eens aan een douchetimer gedacht? Hoe korter je doucht, hoe meer water en energie je bespaart.

Zorg voor een buffer

Geld opzij zetten is niet gemakkelijk met een laag inkomen. Probeer toch altijd een buffer op te bouwen en te behouden voor noodzakelijke, onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of de vervanging van een cv-ketel.

Huishoudboekje

Houd een maand lang alle inkomsten en uitgaven bij. Daarmee zorg je voor een bewust uitgavenpatroon. Het kan ouderwets in een schriftje, maar veel websites bieden ook de mogelijkheid om digitaal een huishoudboekje bij te houden.

Cursussen en workshops over geld en administratie

De gemeente Den Haag geeft gratis cursussen, workshops en trainingen over het voorkomen van schulden of over schuldhulpverlening. Bekijk de diverse workshops en trainingen en meld je aan via de website van de gemeente Den Haag.

Recht op speciale regelingen

Vaak hebben mensen met een laag inkomen recht op speciale regelingen. De gemeente Den Haag noemt ze Ooievaarsregelingen. Wilt u direct weten welke Ooievaarsregelingen voor u gelden? Beantwoord de vragen in de checklist op de pagina Overzicht Ooievaarsregelingen.  Den Haag - Overzicht Ooievaarsregelingen